Alexandra Pascalidou: "Inget stöd för hotade författare"

02.10.2017

Pascalidou har en lång karriär bakom sig som författare, journalist, programledare m.m. Copyright Mikael Hansson.
Pascalidou har en lång karriär bakom sig som författare, journalist, programledare m.m. Copyright Mikael Hansson.

Alexandra Pascalidou tillhör de svenska författare, journalister och publicister som hängdes ut på stora plakat vid lördagens nazistmarsch i Göteborg. UPPDATERAD

Expressen finns bland de medier som uppmärksammat hoten men hittills har de kraftfulla reaktionerna uteblivit. Polisen tycks som så många gånger tidigare när kulturutövare hotas stå passiv.

- Redan förra året agerade högerextremister hotfullt på Bokmässan och fotade mig och störde seminarier jag medverkade i, berättar Alexandra Pascalidou för Författaren.

- I år tackade jag nej till alla uppdrag eftersom jag medverkar i bojkotten. Trots att jag älskar Bokmässan som jag medverkat i sedan slutet av 1990-talet.

- Men jag har skrivit under mässbojkotten och tycker att det är viktigt att hålla sitt ord, att inte vända kappan efter vinden. Efter nazistmarchen och den beundransvärda motdemonstrationen har jag fått enormt mycket uppmuntran från vanliga människor.

Samhället måste visa civilkurage och inte låta nazister styra agendan.

- Problemet är dock att jag som frilansjournalist och författare och kulturarbetare allt oftare avbokas eller förvarnas av arrangörer efter rasistiska hat och hot, fortsätter Pascalidou. Samhället måste visa civilkurage och inte låta nazister styra agendan.

Kommer du att vidta några åtgärder? Brukar du göra det?- Jag har gett upp under de senaste åren. Jag har polisanmält tidigare, senast var för några år sedan. Den sista gången undersökte jag själv, gjorde research och lyckades hitta den hotande - och polisanmälde. Men som vanligt hände absolut ingenting.

- Nu har en väninna anmält det hela åt mig, fortsätter Pascalidou. Jag var ju inte själv på plats i Göteborg, utan fick sms från vänner som såg mig på nazisternas plakat.

- Jag har försökt nå polisen flera gånger under helgen som gått men inte kommit fram. Det är bara en telefonsvarare som ber dig tala in vad det gäller för brott. "Hatbrott!", upprepade jag flera gånger, och fick till svar: "Vi förstår inte vad du säger, vänligen upprepa".

Journalistförbundet har inte lyft ett finger för mig på 20 år.

Upplever du som drabbad författare och journalist att du får tillräckligt stöd av såväl uppdragsgivare och fackförbund som av polis?

- Absolut inte, Journalistförbundet har inte lyft ett finger för mig på 20 år. Trots att de hävdar att de tar hot mot journalister på så stort allvar. Nu precis, när jag skrev något kritiskt om dem på Twitter, hörde de plötsligt av sig för första gången. Så det var väl offentlig kritik som krävdes. Författarförbundet har inte heller agerat hittills.

- Men det här handlar om mycket mer än att mitt ansikte har hamnat på ett plakat bland nazister, avslutar Alexandra Pascalidou. Man är extra sårbar som frilans och författare. Jag har ingenting; ingen arbetsgivare som kan säga att "ta det lugnt, du kommer ändå att få lön den här månaden". Inga uppdragsgivare som ställer upp med polisanmälningar. Ingen uppbackning.

- Det är mycket svårt att vara utpekad som fiende på det här sättet. Medierna och fackförbunden måste ta ett betydligt större ansvar!

UPPDATERAD:

"Vi noterade att Alexandra Pascalidou vädrade missnöje med oss på sociala medier, och kontaktade henne omedelbart för att utröna närmare vad missnöjet bestod i och hjälpa till med det som behövdes," kommenterar Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i ett mejlsvar.

"Rent generellt försöker vi kontakta alla medlemmar som utsätts för trakasserier, och det sker inte sällan via våra klubbar. Men vi verkar också för att våra frilansande medlemmar ska få full support av sina uppdragsgivare, och brukar uppmana de som inte får det att kontakta oss specifikt."


Alexandra Pascalidou intervjuades av Lisa Bjurwald.