"Det behövs mjuka killar i barnlitteraturen"

15.03.2018

Angelica Öhrn. Foto: Pia Nordlander.
Angelica Öhrn. Foto: Pia Nordlander.

Angelica Öhrn är med boken Anton och Teitur en av årets nominerade till Slangbellan, BULT:s debutantpris för barn- och ungdomslitteratur.

Vad betyder nomineringen för dig och ditt författarskap?
- Jag är oerhört stolt och glad över nomineringen, säger Angelica Öhrn till Författaren. Vilket erkännande! Jag hoppas att nomineringen kommer vara startskottet på en framgångsrik författarkarriär. Jag hoppas också att det här betyder att mina böcker kommer att spridas och läsas av många.

Angelica Öhrn ser fram emot möjligheten att komma ut och prata om sitt författarskap - men också om hästböcker:

- Drömmen är ett scensamtal eller seminarium på Bokmässan. Dessutom hoppas jag att nomineringen blir ett uppsving för hästboksgenren!

Vad gör att din bok sticker ut?

- Det som är ovanligt är att det är en kille som är huvudperson i en genre där huvudpersonen normalt sett alltid är en tjej. Min huvudperson Anton är dessutom en mjuk kille som älskar hästar och det finns inget problematiserande i detta.
- På samma sätt som man pratar om att det behövs starka tjejer i litteraturen så tycker jag att det behövs mjuka killar.

Skriver du på något nytt just nu?
- Anton och Teitur antogs av Kikkuli förlag våren 2016. Jag började ganska omgående skriva på nästa bok och den släpptes nu i februari. Den är utgiven hos Ordalaget och heter Drömmen om Chamir och handlar om en viljestark tjej som drömmer om en egen häst. Den är tänkt att bli en serie av fristående delar, så det jobbar jag på nu.

Angelica Öhrn har också, tillsammans med juristen Christina Hildebrand, skrivit en bok som är "en kombination av skönlitteratur och fakta" och som handlar om flyktingfrågor och asylrätt:

- Men också om ett barns längtan efter en mormor som är fast i krigets Syrien. Den kommer att ges ut av Idus under 2018. Det är en bok som jag hoppas kommer att läsas av många.

Christina Hildebrand och Angelica Öhrn har även planer på fler liknande böcker där de kombinerar det skönlitterära med fakta om olika juridiska frågor.

Författaren kommer att intervjua de övriga nominerade till Slangbellan här på forfattaren.se. Prisutdelningen äger rum onsdagen den 11 april kl 17.30 i Författarnas Hus på Drottninggatan 88 B i Stockholm. I år fyller Slangbellan 20 år och det firas lite extra, meddelar BULT: "Varmt välkomna till öppet hus!"