Författarprotest mot utvisningar

25.08.2017

Foto: Lars Wickberg.
Foto: Lars Wickberg.

Vi har pratat med en av personerna bakom solidaritets-
initiativet "Författare sitter med afghanerna" i centrala Stockholm.

Vad är Författare sitter med afghanerna?
- Författare sitter med afghanerna är ett plakat och några författare som vill stötta de afghanska ungdomarna som demonstrerar på Medborgarplatsen i deras rätt att slippa deporteras till Afghanistan, berättar Maria Zennström, författare, översättare och recensent.

Vilka får vara med?
- Alla författare, översättare, kritiker, litteratörer som vill sitta en stund på trappan med afghanerna är välkomna. Plakatet står lutat mot väggen bakom trappan när det inte används. Det är bara att låna det och ställa tillbaka det sedan. Fler plakat uppmuntras, kanske "Översättare sitter med afghanerna"?

De afghanska ungdomarna är mycket trevliga och blir glada över att författare vill sitta med dem, fortsätter Maria Zennström:
- Det kan vara kul att ta med en egen bok att visa, de är nyfikna och har stor respekt för böcker. Jag lånade till och med ut min debutroman till en intresserad afghansk kille.

Hur ser planerna ut framöver?
- Vi hoppas att fler författare, översättare och litteratörer ansluter sig! Vi har inga framtidsplaner utan tar en dag i taget.

Mer läsning: "Här är afghanerna som protesterar mot utvisningarna", Expressen 17/8 -17