Internationellt besök på förbundet

17.11.2017

Cheewan Wisasa (Thailand), Bengt-Erik Engholm, Barbara Gawryluk (Polen), Sara Lundberg, André Nevas (Brasilien) och organisatören och guiden Gizela Sladic.
Cheewan Wisasa (Thailand), Bengt-Erik Engholm, Barbara Gawryluk (Polen), Sara Lundberg, André Nevas (Brasilien) och organisatören och guiden Gizela Sladic.

En av Brasiliens mest framträdande författare bland gästerna.

I 14 år har Internationella Biblioteket arrangerat en vecka med inbjudna författare och illustratörer från när och fjärran, och under de senaste fem åren har veckan inletts med ett besök på Författarnas hus i BULT:s regi. Enligt tradition bjuds de på lussebullar och pepparkakor och ett samtal med ett par eller tre svenska kollegor.

De internationella gästerna bjuds även på information om hur Författarförbundet fungerar och om villkoren för barn- och ungdomsboksförfattare i vårt land, men främst är mötet till för utbyte av erfarenheter, tankar och verk. Gästerna har oftast ett tufft program med många författarbesök, så den här stunden på Författarnas hus är kanske den enda chansen för dem att träffa svenska kollegor.

I år är en av Brasiliens mest framträdande författare och illustratörer, André Neves här. Hans bok Tom har precis översatts och givits ut på svenska av förlaget Hjulet. De senaste tio åren har han främst ägnat sig åt att skriva och illustrera sina egna böcker, men han har även illustrerat ett åttiotal böcker skrivna av andra.

Från Thailand kommer Cheewan Wisasa och han är också både författare och illustratör. Hans mest omfattande serie böcker handlar om den omåttligt populära gåsen Ilengkengkong.

Den tredje deltagaren i år är Barbara Gawryluk från Krakow i Polen. Barbara är radiojournalist, översättare och författare, och talar perfekt svenska. Hon säger att hon inte kan hitta på historier, så därför använder hon alltid verkliga händelser som grund för sina berättelser. Svenska böcker och berättelser har betytt mycket för henne och hon har bland annat översatt böcker av Moni Nilsson, Martin Widmark och nu senast Frida Nilsson.

Alla tre gästerna är passionerade läsfrämjare. André är med i en grupp som åker runt hela Brasilien och peppar folk att bygga upp bibliotek och att kollektivt vårda dem. Han ser med stort allvar på den negativa utvecklingen inom många områden som hans land går igenom idag, inte minst inom kultur, litteratur och skola. Cheewan driver själv ett läsfrämjande projekt, där han reser runt till småstäder och byar för att sprida läsningen, och sina egna böcker - som han skänker bort.

Barbara är varje vecka värd för ett entimmeslångt radioprogram om barn- och ungdomslitteratur hemma i Krakow. Bland annat recenseras böcker och lottas ut till lyssnarna. Om ni kan polska kan ni kolla in Radio Krakow på nätet och bänka er framför datorn varje söndag.

Bengt-Erik Engholm, BULT

Bilden ovan: Internationella gäster på Författarnas hus. Cheewan Wisasa (Thailand), Bengt-Erik Engholm, Barbara Gawryluk (Polen), Sara Lundberg, André Nevas (Brasilien) och organisatören och guiden Gizela Sladic (Internationella Biblioteket). Foto: Vipavi Chakajsongsak.