Litteraturfest i Stockholm i helgen

13.04.2018

Huvudstaden är värd för två stora litteraturhändelser den 13-15 april.

Stockholm Writers Festival är enligt arrangörerna den första författarfestivalen någonsin på engelska i den svenska huvudstaden. Författare, poeter, redaktörer och förläggare från bland annat London och New York samlas för seminarier om bokindustrins förändringar, hur man gör en framgångsrik manuspitch, "indie publishing" och manusbearbetning.

Det blir också prisutdelning till lovande författare under fredagskvällen. I skrivande stund är alla seminarier fullbokade.

Samtidigt hålls Stockholms Litteraturmässa den 13-14 april på Kulturhuset några hundra meter bort:
- Vi valde samma datum av flera praktiska skäl, berättar Stockholm Writers Festivals Kendal von Sydow. Vi hoppades till exempel att folk som besökt London Book Fair 10-12 april också skulle överväga att åka till Stockholm.

Det engelskspråkiga evenemanget finansieras av biljettförsäljning. DeGroot-stiftelsen har donerat pengar till litteraturpriset, ett lokalt hotell erbjuder rum till medverkande talare och Berghs kommunikationsskola ställer upp med gratis lokaler. Bland de medverkande författarna finns Adnan Mahmutovic, Jess Lowry, Paul Rapacioli och Lola Akinmade Åkerström.

Stockholms Litteraturmässa är öppen och gratis för allmänheten; kvällens invigning bjuder på tal och läsningar med Athena Farrokhzad och Linnea Axelsson. På lördag är det tema fristad där den syriska poeten och författaren Souzan Ibrahim samtalar med Helena Fagertun.

Andra medverkande författare är Mirja Unge, som skrev dagboken i det senaste numret av Författaren, Balsam Karam och Kholod Saghir. Bland utställarna finns både små och stora förlag; från Albert Bonniers till Ellerströms.