Som man bäddar...

23.08.2017

© Fotograf Staffan Jofjell.
© Fotograf Staffan Jofjell.

Författaren och förläggaren Bengt Berg skriver om vad han ser som Bokmässans bristande kurage.

Varje september, vid tiden när skolorna nyss har startat och svalorna gett sig av mot sydligare breddgrader, har vi packat bilens bagageutrymme proppfullt med boklådor. Heidruns Förlag lämnar det gröna huset i den nordvärmländska stillheten och byter till bruset på Bokmässan i Göteborg.

Det har varit en både arbetskrävande och lustfylld tradition under drygt 25 års tid - de 80 milen (fram och åter) och en stor förvänt
an inför alla möten med människor och branschfolk, denna intensitet med program och scenframträdanden - och den stora lättnaden när allt är överståndet. Det har handlat om igenkännandets glädje och känslan av att under några få dagar befinna sig under samma tak som de stora förlagsjättarna.

Men i år blir det ingen bokmässa för vår del. När protesterna mot Nya Tiders närvaro tog form i en bojkottlista så skrev jag på, som författare och förläggare, men också som medborgare. Den bruna rötans normalisering pågår på många plan och fronter, det är dags att sätta en gräns: Stopp, nu räcker det! Det spelar ingen roll hur väl vädrad och draperad festsalen än är, när någon släpper en stinkbomb i ett hörn sprider sig skitlukten över hela lokalen.

Den bruna rötans normalisering pågår på många plan och fronter, det är dags att sätta en gräns: Stopp, nu räcker det!"

Argumenten i debatten har varit: Vi måste ta fighten, vi måste möta "deras" propaganda med våra demokrativärnande argument. Det gäller att slå vakt om yttrandefriheten. Okej, visst gäller det att bedriva kamp och motstånd, men kamp och motstånd bjuds dag och natt oberoende av Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Inte minst en försvarskamp - rent fysiskt - för de grupper som är direkt utsatta för nazisternas attacker.

Inspirerade av ordningsmaktens och marknadsliberalismens undfallenhet har Nordiska Motståndsrörelsen ansökt om demonstrationstillstånd samtidigt som Bokmässan pågår. Det harmlösa talesättet "Som man bäddar, får man ligga" får med ens en kärvare betydelse...

I diskussionen runt tryck- och yttrandefrihetens nödvändighet i ett öppet och demokratiskt samhälle uteblir alltid den ekonomiska aspekten: Att tänka är visserligen gratis, liksom att tycka, men att trycka kostar kosing och att presentera sina tryckta tankar och litterära verk på mässan i Göteborg, det kostar multum.

Det vet inte minst vi, i den brokiga och mångfaldsvärnande småförläggar-gemenskapen. Den aspekten på demokratins begränsning hör man allt för sällan. Det låter ibland som om Bok & Biblioteksmässan vore det enda och saliggörande torget för såväl det litterära livet i landet, som för all världens fria åsiktsbildning. Så är icke fallet.

Jag, och många med mig, hade hoppats på att de ansvariga för bokmässan i Göteborg åtminstone haft kurage nog att tacka nej till Nya Tiders närvaro, men icke. Ej heller de stora förlagen anser sig ha råd, eller vill inte utebli detta år. Men nog har det goda varumärket blivit rejält nedsolkat, vilket inte är något som förvånar.

Men det uppstår alternativa mässor och rum för spridande av allsköns litteratur, tyst blir det inte runt om i Göteborg, tvärtom! Det kommer dock att dröja ett tag innan Svenska Mässans utställningshallar är utvädrade...

Av någon anledning kommer Archimedes princip seglande: "Om en kropp nedsänks i en vätska, erhåller den en lyftkraft som är lika med den undanträngda vätskans tyngd." Det handlar helt enkelt om motstånd! Kampen för människovärde och demokrati fortsätter, inte minst på gator och torg!

Bengt Berg

Bengt Berg är poet och författare och har bland annat belönats med Ferlinpriset. Utöver det egna skrivandet driver han Heidruns Förlag. Berg har också suttit som ledamot i riksdagen 2010-2014 för Vänsterpartiet.