Fler svenska snutar 

08.12.2017

DECKARE Författarens julnummer med deckartema har blivit mycket uppskattat bland er läsare. Här kommer ytterligare lästips i genren:

Michael Tappers doktorsavhandling Snuten i skymningslandet: Svenska polisberättelser i roman och film 1965-2010* är den mest omfattande genrestudien hittills och vann Svenska Deckarakademins pris för bästa fackbok år 2012.

Snuten i skymningslandet är en svensk idé- och kulturhistoria 1965-2010 såsom den kommit till uttryck i de tongivande polisberättelserna i roman och film. Michael Tapper tar avstamp i en historik över den moderna kriminalpolitiken, polisorganisationen och kriminalgenren för att sedan analysera de stilbildande och mest säljande romanerna och filmerna under perioden. Tapper belyser hur genren använts för att angripa folkhemmet och beskriva dess sönderfall.

Sjöwall-Wahlöö står i centrum, men även författare som Leif GW Persson, Jan Guillou, Henning Mankell och Stieg Larsson samt filmatiseringarna av deras romaner analyseras. Ett särskilt kapitel ägnas åt de fristående filmserierna Beck, Johan Falk och Wallander.

I polisberättelserna utspelar sig ideologiska slag om Verkligheten där fiktionen inte bara är en spegel av samtiden utan också påverkar vår uppfattning av den och i slutänden även verkligheten självt genom opinionsbildning och politiska beslut.

En inspirationskälla i Michael Tappers arbete var Lars Wendelius Rationalitet och kaos: Nedslag i svensk kriminalfiktion efter 1965 (Gidlunds, 1999).

Ännu mer läsning:
Sara Kärrholms doktorsavhandling Konsten att lägga pussel: Deckaren och besvärjandet av ondskan i folkhemmet (Symposion, 2005), om deckarromanen innan Sjöwall & Wahlöö.

* (Lund: Nordic Academic Press, 2011; utgiven 2014 i en reviderad engelsk version som Swedish Cops: From Sjöwall & Wahlöö to Stieg Larsson på Intellect på University of Chicago Press)