Hur blir bokbranschen klimatneutral? Vad kan Författarförbundet göra? Det viktigaste just nu är att vi tar initiativ, skriver Mats Söderlund.
Besöker hemtrakterna i Västerbotten och hör människor prata om hur vintern blir outhärdlig utan ordentligt med snö och minusgrader. Renarna kommer inte åt betet. Gäddfisket kommer aldrig att bli detsamma. Det var länge sedan man såg en igelkott. Rödingen riskerar att försvinna från våra fjällsjöar.
Nära hälften av världens befolkning riskerar akut vattenbrist inom 20 år.
FN förutser en kvarts miljon klimatflyktingar om 30 år och beslutade nyligen att människor som flyr på grund av klimatförändringar ska anses ha giltiga asylskäl. Och det behöver inte vara akuta kriser, eftersom klimatförändringar mycket väl kan vara en långsamt pågående process som tvingar människor att ge sig av. Erosion. Översvämningar. Torka.
På en klimatkväll som förbundet ordnade i sina lokaler (7/11 2019) sa poeten Thomas Tidholm, ungefär, att vi alla vet. Vi har förstått klimatkrisen. Vi ser förändringarna i vår vardag, i våra skogar, utanför våra köksfönster. Torka, bränder, översvämningar. Det vi inte vet är vad vi ska göra exakt nu. När vi redan sorterat våra sopor och handlat ekologiskt.
Klimatpsykologerna, fyra legitimerade psykologer med specialinriktning mot klimat- och miljöfrågor, menar att ett hinder för handling kan vara sorg och klimatångest som gör oss passiva. Och att vi inte vet vad vi ska göra i stället för det vi gör i dag.
Vad kommer du att sakna? Gör en lista och sörj.
Gör sedan en ny lista och en plan. Vad ska du göra?
FN:s forskarpaneler menar att vi behöver förändra hur samhället fungerar i grunden. Försäkringsbolag, pensionsfonder, byggindustrin, bilindustrin … till och med oljebolagen talar nu om att bli klimatneutrala så fort som möjligt. Den omställning vi behöver göra har jämförts med omställningen inför och under andra världskriget. Vi har gjort det förut.
Själv minns jag rovfågelsdöden, försurningen, skogsdöden, ozonhålet. Globala kriser som krävde globala lösningar. Diplomati, internationella överenskommelser. Lagar, regler, ekonomiska styrmedel. Ja, vi har tränat på det här i hundra år. Men vad kan författare och översättare göra?
Jag säger: Gör det du är bra på. Använd de sammanhang där du redan befinner dig. En kulturförening? En bostadsrättsförening? En samfällighet? En arbetsplats? Ett fackförbund?
Vad är ditt specialområde? Ekonomi? Relationer? Historia? Deckare? Barnböcker? Trädgårdsodling? Mänskliga rättigheter? Koppla till klimatfrågan.
Både fakta och visioner behövs. Vi behöver hopp och fantasi. Vi behöver många möjliga framtider att sträva mot. Vi behöver stöta och blöta, samtala och gräla. Gråta, förtvivla, bryta ihop och resa oss igen. Sedan organiserar vi oss.
Det viktigaste just nu är att vi bildar opinion. Tar initiativ. Viktigare än att just du slutar flyga är att skapa ett politiskt tryck som gör att det snabbt blir lättare för väldigt många att flyga mindre, helst mycket mindre. Tillsammans kan vi åstadkomma stora förändringar.
Hur blir bokbranschen klimatneutral? Vad kan Författarförbundet göra? Hur vill vi använda vårt sammanhang här för att driva klimatfrågorna? Vad är vi bra på tillsammans? ¶