Ovisshetens möjligheter

Ovissheten är kanske det som är värst för oss alla. Vi vill ha kontroll och kunna planera. Nästan allt vi gör bygger på det.
Nu måste vi förhålla oss till ovissheten.
Hur gör man det?
Hur förhåller man sig till något om vilket man inget vet?
Ibland far vi ut i krav på svar och ansvar där det är omöjligt att få det.

Ska vi överleva, bli sjuka, förlora alla inkomster


Ovissheten som ångest över att kanske göra fel. Ändå är ju ovisshet en ständig men obemärkt följeslagare i allas våra liv.
Som vi har byggt bort, motat ut så gott vi har kunnat. Men nu slår den till. Hur ska det gå? Ska vi överleva, bli sjuka, förlora alla inkomster?
Hur blir det med stämman, bokmässan, alla möten?
Svarslösa tvingas vi leva som liljorna på marken. Oviljan i att vara lilja. Och oförmågan. Vi hatar att famla, tveka, byta fot. Vi som varit så säkra, som styrt och ställt. Vetat precis!
Och så mitt i allt detta ovissa, det glatt oväntade. Överraskande samtal till oss författare och översättare. Från vice vd på Bonniers. Han ringer en gång i veckan och frågar: Hur har ni det? Vad händer? Hur mår ni? Avslutar alltid samtalen med: ”Är det något så tveka inte, ring!”
Härom dagen ett uppsluppet samtal från kronprinsessparet som vill veta hur vi tänker. Både i kristider men också i frågor som rör bokformat och upphovsrätt, läsning och framtiden. Frågorna är initierade och nyfikna. Jag lovar att hälsa till er alla.

Det är fritt fram att göra så gott man kan


Ovissheten som skapare av oväntade möjligheter och möten. Författaren Viveca Sten hör av sig och erbjuder 100 000 kronor till författare och översättare som förlorat sina arbetsinkomster. Hon föreslår att vi ska skapa en fond och erbjuder sig att kontakta sina kollegor, fler vill nog haka på.
Man vänjer sig så sakteliga vid att vara lilja. Spontan och ostyrig. Frågar mindre efter hur MAN gör i alla situationer. Det mesta är nytt och har ändå inte gjorts förut. Det är fritt fram att göra så gott man kan, helt enkelt improvisera, använda sin fantasi, sin empati och sitt sunda förnuft. Min förhoppning är att det är så vi kommer stärkta ut ur krisen.

Grethe Rottböll

Ordförande Sveriges Författarförbund