Tystad: Galal El-Behairy

Ett decennium efter den arabiska våren kämpar revolutionens barn ännu för friheten. Anders Rydell porträtterar den egyptiska poeten Galal El-Behairy som suttit fängslad sedan 2018.

I februari för tio år sedan tog jag ett tomt nattplan till Kairo, mutade mig genom otaliga vägspärrar och checkade in på ett öde hotell vid Nilen. Endast ett par veckor hade förflutit sedan revolutionen brutit ut – med Tahrirtorget som centrum för händelserna. Från mitt hotellfönster såg jag Nationaldemokratiska partiets utbrunna högkvarter. Polisen och militären hade övergivit folket – men på gatorna var det fest.

Jag minns fortfarande den smittande glädje jag mötte överallt – inte minst hos de konstnärer, författare och intellektuella jag var där för att träffa. Revolutionen hade fått barriärer, decennier av sedimenterad politisk frustration att brista. Plötsligt vågade människor drömma och hoppas. Överallt skapades det med ett slags kraft som bara en revolution kan utlösa. Det var fantastiskt att uppleva och senare lika hjärtskärande att följa hur dessa drömmar maldes ner och krossades.

I dag befinner sig inte längre Egypten i världens blickfång. Kanske för att hopplösheten återvänt, och allt återgått till vad det varit. En auktoritär regim har ersatt en annan – och den konstnärliga frihet som revolutionen släppte lös har återigen strypts. Ett av offren för denna utveckling är den egyptiska poeten och aktivisten Galal El-Behairy.

I början av 2018 greps Galal El-Behairy av egyptiska myndigheter. Bakgrunden var bland annat hans samarbete med musikern Ramy Essam som 2011 blev något av den egyptiska revolutionens sångare med sin kampsång ”Avgå!” Essam tvingades i exil och kom 2014 som fristadsmusiker till Malmö.

Det var på Tahrirtorget i Kairo under revolutionen som Ramy Essam mötte den unga poeten Galal El-Behairy.

Inför valet 2018 släppte Essam låten ”Balaha” i samarbete med El-Behairy som stod för låttexten. Sången kritiserade den djupgående korruption som plågar Egypten.

Samtidigt förberedde Galal El-Behairy släppet av sin nya poesisamling Den finaste kvinnan på jorden (red. översättning), som enligt El-Behairy var en hyllning till de egyptiska kvinnornas styrka och uthållighet. Första upplagan var redan tryckt, men utgivningen stoppades och El-Behairys förlag tvingades upplösa hans kontrakt. Det var Galal El-Behairys, som föddes 1990, tredje poesisamling.

El-Behairy greps i mars 2018 och fördes till det ökända Torafängelset i Kairo som enligt poetens egna ord ”inte är en plats för människor”. El-Behairy hölls fängslad i 150 dagar, då han enligt rapporter utsattes för närmast daglig tortyr, innan han mötte en militärdomstol. Han åtalades för att bland annat ha förolämpat militären, spridit falska nyheter, för blasfemi och terroristkopplingar. Straffet blev tre års fängelse och 10 000 egyptiska pund i böter.

Galal El-Behairy sitter fortfarande fängslad i Torafängelset, som återkommande kritiserats av Human Rights Watch för sin omänskliga hantering av fångar. Trots detta har El-Behairy fortsatt att skriva, bland annat dikten Ett brev från Torafängelset. Att El-Behairy inte låter sig tystas är ett bevis för att revolutionens glöd ännu inte har falnat.

Anders Rydell är chefredaktör på Författaren.