Författaren 3/2021

Nu har ett nytt nummer av Författaren kommit ut.

DEN SKRIVANDE HJÄRNAN
Vad händer i vår hjärna när vi skriver? På Barnboksinstitutet har forskare börjat dechiffrera Astrid Lindgren stenografi i jakt på hennes kreativa process. Eva-Lotta Hultén djupdyker i ett ämne där forskningen närmar sig kreativitetens kärna.

JUJJA WIESLANDER
I Mamma Mu och Kråkan skapade Jujja och Tomas Wieslander en barnlitterär klassiker. Men hur går man vidare när ens medförfattare dör? Författaren träffade Jujja Wieslander för ett samtal om livet i kollektiv, barnens anarkism och kärleken till myllan.

VILKET TYPSNITT ÄR DU?
Typsnittet är inte bara ett verktyg, det kan även vara en bästa vän. En tung Bodini, en luftig Verdana eller en elegant Palatino Linotype? Vilket typsnitt är du?

SAMISKA LITTERATUREN MÅSTE STÄRKAS
Trots stora framsteg och mycket uppmärksamhet de senaste åren så är samisk litteratur fortfarande åsidosatt – det menar Författarförbundets råd för samisk litteratur.

ABDULLAH ATEFI
INGRESS: I början av augusti mördades poeten och författaren Abdullah Atefi. Han är ett av offren i den nya våldsvåg som drabbat kulturlivet i Afghanistan sedan talibanernas offensiv inleddes.