Snart avgörs Sveriges största novelltävling, som förlaget Ekström & Garay kallar det. Men tävlingen kritiseras nu för sina villkor.
Vinnaren av novelltävlingen får en rejäl slant och får sin novell tryckt i en antologi. Vinsten är 35 000 kronor. En sådan summa för en novell kan nog låta som en riktigt bra deal, inte bara för opublicerade skribenter utan också för etablerade författare.
Det handlar om förlaget Ekström & Garays stora novelltävling, som arrangeras i samarbete med Göteborgs-Tidningen och Kvällsposten. Enligt förlagets sida på nätet vänder sig tävlingen i första hand till personer ”med skrivardrömmar”, men det påpekas samtidigt att alla får var med, ”oavsett tidigare erfarenhet och erkännande”.
Tävlingen beskrivs som ”en unik möjlighet för dig att synas och för oss att uppmärksamma nya svenska novellförfattare.”
Susanne StenerosDe skor sig på människors författardrömmar.
Snarare en möjlighet för förlaget att tjäna stora pengar, enligt Susanne Steneros, ombud på Författarförbundet.
– De skor sig på människors författardrömmar.
Det kostar 550 kronor att delta i tävlingen. Per novell.
– Förra året fick de in 500 bidrag. Får de lika många i år blir det 275 000 kronor i intäkter, medan den totala prissumman är på 50 000, säger Susanne Steneros som inte tycker det är rimligt att man ska behöva betala för att vara med i en tävling.
Men enligt Paul Nilsson, förlagschef på Ekström & Garay, finns inget vinstintresse.
– Intresset för att vara med är stort, men vi gör i nuläget ingen vinst på tävlingen. Vi tar en ganska stor ekonomisk risk men ser i alla fall till att kunna täcka våra omkostnader. Förutom vinstsummorna har vi kostnader för projektledning, administration, urval, juryarvoden, redaktionellt arbete, formgivning, tryck och marknadsföring.
I juryn för priset 2023 sitter Maria Rydhagen, chefredaktör på Kvällsposten, och Lovisa Åkesson, redaktionschef på Kvällsposten.
– Vi har suttit i novelltävlingens jury samt publicerat vinnarnovellen. Vi har varken fått betalt eller tagit betalt, svarar Maria Rydhagen i ett mejl.
Juryn består även av författaren Åsa Maria Kraft.
När Författaren når Kraft meddelar hon dock att hon inte vill svara på några frågor samt att hon ”lämnat juryarbetet av andra skäl”.
Susanne Steneros ser ett annat problem med tävlingen.
– Prissumman ska inte ingå i avtalet!
Vilket den gör i detta fall. De skribenter som vinner första, andra och tredje pris får 35 000, 10 000 respektive 5 000 kronor. Men skribenterna måste själva skatta för beloppen. Och någon royalty utgår inte för den novellantologi där verken kommer att publiceras.
Det senare gäller för övrigt inte bara de tre vinnarnovellerna, utan även de manus som kommer på plats fyra till tio.
– Självklart borde de få royalty för alla sålda exemplar av den boken, säger Susanne Steneros.
Paul Nilsson menar dock att det inte skulle ge så mycket.
– Royaltyn fördelad till de tio medverkande skulle sannolikt bli försumbar.
Är det rimligt att de författare som hamnar på plats fyra till tio i tävlingen och publiceras i antologin inte erhåller någon ersättning?
– Det är ju en tävling och tävlingsreglerna är tydliga. De som kommer på plats ett till tio erbjuds publicering i antologin samt fem friex. Det är frivilligt att delta och det är upp till de tävlande att avgöra om villkoren är rimliga, säger Paul Nilsson.
Även Maria Rydhagen tycker att villkoren är tydliga.
– Jag är ingen expert på novelltävlingar, men min bild är att de är till för aspirerande författare som vill testa sin förmåga och se sin text i tryck. Villkoren för tävlingen framgår i inbjudan.
Paul NilssonVi gör i nuläget ingen vinst på
tävlingen.
Enligt dessa villkor får förlaget ensamrätt till de manus som publiceras under två års tid. Därefter har förlaget rätt att fortsätta ge ut den tryckta novellsamlingen och självt ta in den eventuella royalty som utfaller.
Den person som vinner hela tävlingen får se sin novell publicerad i Göteborgs-Tidningen och Kvällsposten.
Dock utan arvode.
– Det är tillsammans med vinstsumman en del av vinsten att få sin novell publicerad där, säger Paul Nilsson.
Susanne Steneros och hennes kolleger på Författarförbundet har under de senaste åren sett allt fler skrivtävlingar av den här typen.
– Det är ett sätt att jaga manus och som satts i system, inte bara av Ekström & Garay och inte bara i fråga om
noveller, säger hon och påpekar att många av dessa förlag, precis som Ekström & Garay, tar betalt av sina författare för att ge ut deras böcker.
– På det här viset får de ju kontaktuppgifter till en massa möjliga kunder.
Hon avråder bestämt från att delta i tävlingar med den här sortens villkor. Paul Nilsson på Ekström & Garay menar däremot att förlagets novelltävling handlar om något annat:
– Vi vill som förlag vara med och främja lusten att skriva och ge erfarna såväl som oerfarna skribenter en möjlighet att synas och nå ut med sina texter, vilket självklart förutsätter ekonomisk hållbarhet.
Författarförbundet försöker enligt Susanne Steneros
sprida kunskap om villkoren för sådana här tävlingar på skrivarkurser och i andra fora där oetablerade författare finns, och uppmanar alla att ta kontakt med Författarförbundets rådgivning innan de medverkar i tävlingar eller skriver på avtal.
Texten publicerades i Författaren 1/2023.