KYAW MIN YU

Författaren och demokratiaktivisten Kyaw Min Yu kämpade i över 30 år för ett demokratiskt Myanmar. I juli avrättades han av militärjuntan.

Illustration: Anne-Li Karlsson

I slutet av juli kom den chockerande nyheten att författaren Kyaw Min Yu avrättats av militärjuntan i Myanmar. Min Yu, också känd under namnet Ko Jimmy, var en av fyra demokratiaktivister som nyligen dömdes till döden. Det var första gången på över 30 år som dödsstraffet verkställdes i landet. Bland de andra avrättade fanns bland andra hiphopartisten och politikern Zayar Thaw som anklagats för regimkritiska låttexter. Ytterligare 70 demokratiaktivister i Myanmar riskerar dödsstraff och 14 000 personer har gripits. 

Den 1 februari 2021 grep militären återigen makten i Myanmar i en kupp där statskansler Aung San Suu Kyi och andra medlemmar av regeringen arresterades. Armégeneralen Min Aung Hlaing stängde genast gränsen och utlyste undantagstillstånd samtidigt som repressionen mot demokratiaktivister inleddes. Därmed vreds klockan tillbaka och landets korta demokratiska experiment tog slut. Det var tio år tidigare som militärjuntan plötsligt beslutade sig för att släppa hundratals politiska fångar, däribland Aung San Suu Kyi, och utlovade politiska och ekonomiska reformer. 
Den isolerade nationen öppnade sig för världen. 

Parlamentsvalet 2015 ansågs vara det första fria valet i landet på flera decennier. Militären skulle dock under hela perioden behålla makten över centrala delar av statsapparaten – däribland försvaret och kontroll av gränsen. 
En anhållningsorder gentemot Kyaw Min Yu utfärdades strax efter kuppen 2021 efter att författaren skrivit kritiskt om militärjuntan på Facebook. Regimkritik var dock inget nytt för Min Yu som var en veteran inom demokratirörelsen. Han ingick i 88 Generation Students Group som 1988 ledde de omfattande studentupproren i Myanmar då tusentals människor dödades av militärjuntan. Min Yu greps 1988 och skulle tillbringa de kommande 17 åren i fängelse. 
Under sin fängelsevistelse gjorde Min Yu bland annat översättningar av Dan Browns Da Vinci-koden och Änglar och demoner. Böckerna släpptes dock inte igenom av censuren. Efter att ha släppts ur fängelset 2005 debuterade Min Yu med boken Hur man får vänner (red översättning) − som blev en nationell bästsäljare i Myanmar. Hans tid i frihet blev dock kortvarig, 2007 greps han åter efter att ha deltagit i protester gentemot juntan och dömdes till ett nytt fängelsestraff. I fängelset skrev Min Yu en novellsamling som publicerades vid hans frigivning 2012. 

Kyaw Min Yu greps för sista gången i oktober 2021 efter att ha hållit sig gömd i åtta månader. Under arresteringen skadades Min Yu så svårt att han fick tas in på militärsjukhus. Familjen misstänker att han utsattes för tortyr. 
Bara ett par veckor senare dömdes Min Yu till döden i  vad som har beskrivits som en skenrättegång. Militärjuntan anklagade honom bland annat för att ha gömt undan vapen och agerat rådgivare till den tidigare regeringen. 
Få trodde dock att dödsstraffet skulle genomföras − och det kom därför som en chock för många, inte minst familjen, när militärjuntan i slutet av juli meddelade att Kyaw Min Yu avrättats på hemlig ort. Familjen har nekats rätten att få tillbaka kvarlevorna som enligt militären ”tappats bort”. Av vänner beskrevs Kyaw Min Yu som en kompromisslös kämpe för ett demokratiskt Myanmar. En kamp han i slutändan fick ge sitt liv för.

Krönikan publicerades i Författaren 3/2022

Anders Rydell

Anders Rydell

Chefredaktör och ansvarig utgivare