TSITSI DANGAREMBGA

Illustration: Anne-Li Karlsson

I september dömdes den hyllade zimbabwiska författaren Tsitsi Dangarembga vid en domstol för att ha ”uppmanat till offentligt våld”. Enligt människorättsorganisationer pågår en häxjakt mot regeringskritiker i Zimbabwe.

Den 29 september 2022 dömdes författaren,
människorättsaktivisten och filmskaparen Tsitsi Dangarembga till sex månaders fängelse och böter. Domstolen i Harare i Zimbabwe anklagade Dangarembga för att ha ”uppmanat till offentligt våld” och för att bryta mot landets covid 19-restriktioner. Dangarembga greps av polisen efter en
demonstration mot regeringen i Harare sommaren 2020. Bland andra Internationella PEN har fördömt domslutet som politiskt färgat.
Tsitsi Dangarembga föddes 1959 i det som då var den brittiska kronkolonin Sydrhodesia – i dag Zimbabwe.
Hennes mor var den första svarta kvinnan i landet som tog en kandidatexamen. Dangarembga skulle själv senare bland annat studera medicin vid Cambridge i Storbritannien. Hon återvände hem strax före Zimbabwes självständighet 1980 – som kom efter ett 15 år långt inbördeskrig.
Hon började sin författarkarriär som pjäsförfattare i början av 1980-talet efter att hon upptäckt att det saknades pjäser med roller för svarta kvinnor.
Hennes debutroman Nervous Conditions, utgiven med titeln Rotlös i Sverige, fick ett internationellt genomslag och betraktas i dag som en modern klassiker. Boken refuserades av förlag i Zimbabwe men Dangarembga lyckades till slut få den utgiven i Storbritannien 1988. Först 2006 publicerades
uppföljaren The Book of Not och 2018 kom den tredje delen This Mournable Body – En kropp att sörja på svenska och utgiven av förlaget Tranan.
Böckerna följer shonaflickan Tambudzai genom livet och Dangarembga betraktas i dag som en föregångare, som banat väg för en ny generation kvinnliga afrikanska författare.

Tsitsi Dangarembga har erhållit många priser för sitt
författarskap. Hennes senaste bok nominerades till det internationella Booker Prize och 2021 erhöll hon PEN Pinter Prize.
I slutet av 1980-talet påbörjade Dangarembga också en framgångsrik karriär inom film, både som manusförfattare och regissör. Filmen Neria från 1991, med manus av Dangarembga, är den mest framgångsrika filmen i Zimbabwes historia. Precis som hennes böcker fokuserar hennes filmer på
kvinnors utsatta situation, i detta fall änkan Neria och hennes kamp mot sin avlidna makes familj. Dangarembga har bland annat grundat International Images Film Festival for Woman.
Tsitsi Dangarembga har återkommande kritiserat
myndigheterna i Zimbabwe för korruption och brott mot mänskliga rättigheter. 2017 tvingades Robert Mugabe bort från makten efter 30 år – men den politiska situationen i Zimbabwe är fortfarande oklar då landet av politiska bedömare beskrivs befinna sig i en övergångsfas med oviss utgång. Landet har antagit en konstitution som försäkrar yttrande-, mötes- och pressfrihet. I praktiken inskränks dessa friheter dock av gamla lagar och myndigheternas ovilja att säkra konstitutionella rättigheter.

Det förekommer återkommande människorättsövergrepp från polis och militära myndigheter – samtidigt som det juridiska
systemet används för att förfölja oppositionella och kritiker till regeringen.
”Utrymmet för yttrandefriheten minskar ständigt”, sa Tsitsi Dangarembga till medier efter domen i september.

Texten publicerades i Författaren 4//2022.

Anders Rydell

Anders Rydell

Chefredaktör och ansvarig utgivare